Tuesday, 21 October 2014

Laksa simple, bg org malas dan baru belajar..

Raya aji tahun lepas ktorang xbalik kampung. Hubby kena keja raya kedua. Shift pagi pla tu. Kesian pla nak tinggal dia sengsorang kat uma. Pastu yang paling best, roadtax dan insurans kete pla dah mati. Aiyoooooyooo, malang sungguh nasib. Tapi its ok la, bukan ktorang je xblk kg beraya, my sister 2 org pun beraya kt cni jg. Juadah raya tu simple jer.. Alaaa, mkn utk ktorg2 jer.. Tp raya ke 2 tu ktorang g picnic kat pantai. Aku buat la laksa, makanan pebret mr.husband. So mlm sblm raya tu, dah beli barang siap2. Raya ke 2 senang, tinggal nak masak jer. Resepi ni dikongsi dari sorg kawan yg selalu bt laksa. Mekasih kak nor. Mungkin tak sesedap yang dia buat, tapi kalau mr.hubby suka, rasanya boleh kalah master chef malaysia. Hehehe.. Perasan lebey..
K, ni nk share resepi laksa yang paling simple dan yang paling mudah nak buat. Khas buat org yg baru belajar dan malas masak.

Bahan-bahan

Ikam kembung sekilo
Bunga kantan dibelah 4 (klu suka makan blh letak byk)
Bawang merah 5 biji diblender
Daun kesum dicampur waktu masak (kalau suka boleh letak byk)
Lada kering diblender, tapis ambik airnya jer
Asam keping (secukupnya, klu xckup asam bukan laksa la namanya)
Belacan sedikit
Mee laksa (xkisah jenama apa)

Bahan untuk hiasan
-Telur rebus dibelah 4
-Bawang besar dihiris
-Lada besar
-Nenas
-Limau
-cili padi

Cara membuatnya
-rebus ikan dengan asam keping
-Ambik isi ikan dari tulang, blender
-Blender tulang segala kepala hingga bersih. Tapis dan ambik airnya
-Masukkan isi ikan dan air tapisan tadi ke dalam periuk, panaskan, masukkan semua bahan. Biarkan mendidih dan tambah perisa secukupnya. Jika kuah laksa tu terlalu pekat, boleh la ditambh air. Rebus mee laksa, pastu bolehlah dihias dengan bahan-bahan hiasan. Jangan lupa letak kuah laksa sekali. Sedap dimakan masa panas.
Simple kan.. Xbyk bahan dan xkompkeks sgt. Amatur pun boleh buat. Heehe... Selamat mencuba..


Tu dia gmbar kuah laksa yg aku buat masa raya lalu. Xbanyak daun kesum dan bunga kantan sebab org Sabah xsuka sangat mkn benda tu. Dorg kata bau pesisang. 

No comments:

Post a Comment