Tuesday, 21 October 2014

Asparagus goreng udang belacan

Happy Deepavali!!! Sukanyaaa.. Ye la, cuti kan, mesti la suka. Hari ni boleh la luangkan sedikit masa menconteng blog kejap. Hurmmm, semenjak mengandung lagi ni, rasanya selera pun berubah. Nak makan tu la, nak makan ni la. Rasanya semua benda nak try masak. Tapi yg bgusnya tu, perasaan nak mencuba dan kerajinan memasak tu bertambah la pula. K la, hari ni nak share resepi Asparagus goreng udang belacan. Asparagus ni dapat dari Kundasang, kirim kat sorang kawan yg bercuti kt sana. Hubby dia ikut Climbathon, so terus bawa family dia bercuti. Sebenarnya harga asparagus fresh ni memang mahal. Walaupun dekat kundasang ada tanam, tapi harga seikat masih rm15 tau. Nasib baik la kawan yang tolong beli ni pandai dalam bab tawar-menawar. Almaklumlah, orang yang nak makan ni kan mengandung. Beli 2 ikat, dapat la hrga rm20. Thanls Felny. Next week nak kirim brokoli dan kubis bunga segar pla. Tuk buat paprik. Hehehe..
Ni nak share resepi yang dicilok dr google. Xingat penulis dia.

Asparagus goreng udang belacan

Bahan-bahan:
Asparagus - potong bahagian pucuknya yang lembut
Udang saiz sederhana - buang kulit dan belah belakang
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan tumbuk / kisar:
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
belacan sebesar ibu jari
7 biji cili kering

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar hingga terbit minyak.
2. Masukkan udang dan gaul sebati. Biarkan udang sehingga masak.
3. Masukkan asparagus dan tutup kuali selama 1 minit supaya sayur asparagus masak dan warna hijaunya kelihatan cantik.
4. Buka penutup kuali dan taburkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
5. Gaul sekali dua, dan padamkan api dapur.
6. Asparagus Goreng Udang Belacan sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih.

Actually ni la first time merasa asparagus ni. Rasanya tak de la sedap sgt. Bagi aku sedap lagi Sabah Vege (sayur manis). Rasa dia lebih kurang mcm rasa sayur pakis, tapi ada lain cket la. Sedap lagi sayur pakis. Tapi demi nak merasa, dan dah mengidam, kira boleh la.. Bagi yang masih belum mencuba, try la. Heheheehe.. Selamat mencobaaaa!

No comments:

Post a Comment