Assalamualaikum wbt..
Hari ni 16/9/2015. Tapi entry kali ni bukan pasal Hari Malaysia ya. Tapi pasal anak aku yang tetiba mengidam nak makan ayam. OK la, sempena hari cuti ni, mama masakkan ayam butter. Tapi camana nak masak erkkk? Xprnah buat pun sebelum ni. So, aku pun mula la buka kamus encyclopaedia google. Hehhee.. Then, terjumpa la resepi ni. Xingat resepi sape. Meh kita share. Ni dah edit ikut sesuka hati aku..
Ayam butter
Ayam dipotong kecil
Tepung gandum
Telur ayam
Bawang putih cincang halus
Butter
Daun kari
Susu pekat @ susu cair
Cili padi (kalau suka)
Garam
Perasa kalau suka
Minyak menggoreng
Sedikit air
Caranya senang jer.. Ayam yang dah dipotong kecil, celup ke dalam telur, dan golek kat tepung gandum, then goreng dalam minyak panas. Asingkan. Panaskan kuali, masukkan butter. Bila dah cair, tumis bawang putih dan daun kari hingga naik bau. Masukkan susu pekat atau susu cair. Kalau nak manis boleh letak banyak sedikit (ikut suka). Masukkan sedikit air. Kacau hingga pekat, kemudian masukkan garam dan perasa. Masukkan ayam yang dah digoreng tadi, gaul sebati. Boleh tambah cili padi jika nak rasa pedas. Siap.. Boleh dihidang semasa panas. Ringkas dan mudahkan. Rasanya pun sedap. Hubby pun suka. Anak gembira...
Oh ya, pagi ni isteri my nephew selamat melahirkan anak pertama mereka, baby boy tu, anak Malaysia. Untung la.. Tiap kali sambut birthday, mesti hari cuti.
OK la.. Cukup dulu tuk hari ni. Sok keja pla. K la.. C u then.. Wassalam.. Off.........
No comments:
Post a Comment